Η Ιστορία

Μια σταγόνα χρώματος αγγίζει την επιφάνεια του νερού και μαγεύομαι ακαριαία.Τα χρώματα, η κίνηση, κάθε λογής υλικό που κρύβει μέσα του μαγεία και ροή, μ’ έκαναν από μικρή να νιώσω πόσο σημαντικό είναι για μένα να χρησιμοποιώ το σώμα και τα χέρια μου.

Αυτός ήταν πάντα ο τρόπος μου να εκφράζομαι. Τη μεγαλύτερη έμπνευση την αντλώ από τα ταξίδια σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Μοιάζει σαν κάθε φορά να ανακαλύπτω ένα μέρος του εαυτού μου που δεν γνώριζα. Νέες πραγματικότητες που περιμένουν να ξεδιπλωθούν.

Σε ένα από τα ταξίδια μου βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη του ebru.Και ξεκίνησε το ταξίδι στο χρώμα.

Δημιουργώ σχήματα  σ’ ένα ρευστό καμβά και νιώθω ότι η περιπλάνηση μου ήθελε να με φέρει μπροστά σε αυτό το μαγικό νερό και τις άπειρες δυνατότητες του. Οι τέχνες του νερού, το ebru ή marbling (όπως είναι γνωστό στον δυτικό κόσμο) και το suminagashi, έχουν μια μυστικιστική δύναμη που ενώνει τα χρώματα, τα σχήματα και την κίνηση.

Όλα αυτά που αγαπώ. Έτσι γεννήθηκε το brand Káte.

Κατερίνα Μόμιτσα

about ebru

Ιδιοκτήτρια & Δημιουργός

Η ελληνίδα σχεδιάστρια και δημιουργός Κατερίνα Μόμιτσα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε  στην Ελλάδα στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών  Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ισπανία στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας & Φιλολογίας της ακαδημίας Don Quijote της Σαλαμάνκας.

Δούλεψε για πάνω από 8 χρόνια σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μετά από πολλά χρόνια καλλιτεχνικής εξερεύνησης αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος της και να εκφράσει τον εαυτό της μέσα από τις δημιουργίες της. 

Το 2015 ξεκίνησε να μαθητεύει την τέχνη του ebru στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα στον σπουδαίο δάσκαλο και καλλιτέχνη, Kubilay Eralp Dincer. Η αρχαία αυτή τέχνη μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και στηρίζεται στη σχέση μαθητευόμενου-δασκάλου, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να βρει κάποιος έναν master του Ebru για να τον μυήσει στα μυστικά της. Από τότε παρακολούθησε σεμινάρια με κάποιους από τους καλύτερους ebru masters του κόσμου και πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις για την τέχνη του ebru στην Πράγα, το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι.

Το 2017 δημιούργησε το πρώτο Ebru Studio στην Αθήνα και εξειδικεύτηκε στο textile design. Ξεκίνησε να δημιουργεί συλλογές από μεταξωτά μαντήλια και αξεσουάρ, φτιαγμένα εξολοκλήρου στο χέρι, τυπώνοντας τα σχέδια της κατευθείαν από το νερό, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του ebru & suminagashi.

Θέλοντας να μοιραστεί αυτή την διαδρομή και θεωρώντας πάντα ότι η τέχνη είναι θεραπευτική, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Θεραπεία μέσω τέχνης με έμφαση στα εικαστικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Κατερίνα πραγματοποιεί σεμινάρια στο στούντιο της αλλά και σε διάφορους χώρους τέχνης και κοινωνικών δομών, ενώ δεν σταματά να μαθαίνει και να εξελίσσει αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης.